Een Mechanisch Monteur is iemand die zich binnen een bedrijf bezig gaat houden met het uitvoeren van onderhoud, reparaties en installaties aan van alles dat mechanisch is. Alles wat mechanisch is wordt gezien als iets dat kunstmatig beweegt. Binnen een bedrijf specialiseer je jezelf vaak in specifieke apparatuur of technieken. Je hebt een technische studie gevolgd en je dient te beschikken over diverse certificaten om het werk op een goede manier uit te kunnen voeren.
Je gaat aan de slag vanuit een vaste standplaats, maar het kan per bedrijf verschillen of je ook op locatie werkzaamheden moet uitvoeren of niet. Binnen deze functie kunnen de werktijden erg verschillen. Je kunt te maken krijgen met ploegendiensten, met overwerken en met onregelmatige diensten. De Mechanisch Monteur krijgt vaak wanneer hij of zij naar een klant toe moet vervoer tot zijn/ haar beschikking, indien je beschikt over een rijbewijs (B).
Er een aantal competenties en vaardigheden nodig om de functie goed te kunnen uitvoeren. Hieronder staan een paar punten die bij deze functie horen:
Om in deze functie aan de slag te gaan zijn er verschillende mogelijkheden om een opleiding te volgen waarna je aan de slag kunt gaan binnen deze functie. De opleiding als Allround monteur wordt het vaakst gekozen voor het uitvoeren van dit beroep. Binnen deze opleiding kan je kiezen voor een BBL-variant of een BOL-variant. En daarbij geldt dat je via de BBL-variant in combinatie met werken en leren een hoop leert voordat je aan je eerste baan gaat beginnen.
Voorbeeld van een opleiding binnen dit vakgebied is:
Binnen deze opleiding word je breed opgeleid om jezelf later nog te specificeren in een bepaald gebied. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond kun je meteen aan de slag binnen een bedrijf. Je bent totaal drie tot vier jaar bezig met deze opleidingen.
Het gemiddelde salaris voor deze functie ligt tussen de € 2.000, - en € 3.200, - bruto per maand. Bij het vaststellen van het salaris wordt gekeken naar leeftijd, kennis en ervaring, maar ook naar het opleidingsniveau en de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden.