Solliciteren_Jobinvest

Voorbereiden Sollicitatiegesprek

Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek kan soms moeilijk zijn, wij helpen je graag op weg om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

1. Voorbereiden sollicitatiegesprek.

Voorbereiden sollicitatiegesprek, het eerste wat een recruiter te zien krijgt is de outfit die je aan hebt naar het sollicitatiegesprek. Het is dus van belang dat je hiermee gelijk een goede indruk achterlaat.

Vragen

Een recruiter gaat verschillende vragen aan je stellen. Probeer dus van te voren te bedenken wat je gevraagd kan worden en zo je antwoorden klaar te hebben. Hier volgen een aantal vragen die een recruiter kan stellen:

 • - Wat is jouw grootste succesverhaal?
 • - Welke verantwoordelijkheden had je bij je vorige functie?
 • - Waarom ben je gestopt bij je vorige functie?
 • - Waar zie jij jezelf over vijf of tien jaar?

Verder is het belangrijk om tijdens het gesprek óók zelf vragen te stellen aan de recruiter, die betrekking hebben tot de functie. Denk hierbij aan; waarom deze functie vrij is gekomen, wat er van jouw verwacht wordt, of er mogelijkheden zijn om door te groeien. Zo laat niet alleen zien dat je geïnteresseerd bent, maar ook dat jij je goed hebt voorbereid.

2. Eerste indruk

De eerste indruk zegt heel veel over hoe je bent als persoon. Tijdens het gesprek zijn er verschillende punten waar een recruiter naar kijkt buiten je capaciteiten om. Ten eerste is het van belang dat je verzorgt naar een sollicitatiegesprek komt, dit laat zien dat je de sollicitatie serieus neemt. Tijdens het gesprek is de duidelijkheid van je stem ook een belangrijk punt voor een recruiter, zorg er dus voor dat je rustig praat en goed articuleert. Tot slot is het belangrijk dat je let op je woordkeuze, probeer zo professioneel mogelijk te blijven en vermijd worden als; Hé?, Wat? en houdoe. Gebruik bijvoorbeeld: Kan u dat herhalen?, Wat zei u? en tot ziens

 

3. Het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek wil een recruiter in een korte tijd proberen jou zo goed mogelijk te leren kennen om jou zo te kunnen plaatsen bij een vacature die het beste bij jou past. Door antwoord te geven op de onderstaande vragen geef je de recruiter gelijk een duidelijk beeld over jouw zelfkennis, je vaardigheden en de doelen die je nog wil gaan bereiken.

 • - Wie ben je?
 • - Wat kan je?
 • - Waarom juist deze functie?
 • - Wat wil je bereiken?

 

4. Online sollicitatiegesprek

Heb jij door COVID-19 een online sollicitatiegesprek? Hiervoor hebben wij ook weer specifieke tips opgesteld die goed van pas kunnen komen! Deze tips zullen dieper ingaan op onder andere de voorbereiding die je nodig hebt en een aantal punten waar je extra op moet letten bij een online gesprek. Via het onderstaande formulier kun jij je aanmelden om deze online sollicitatietips via de mail te ontvangen.

Blog voorbereiden sollicitatiegesprek

Lees ook onze blog "Eerste hulp bij solliciteren" voor een aantal tips van een van onze recruiters!

Sollicitatietips_Offline
Ontvang de Sollicitatietips

Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de Sollicitatietips in je mail!

Toestemming*

Veelgestelde vragen over het voorbereiden sollicitatiegesprek.

Wat neem je mee naar een goed voorbereid sollicitatiegesprek?

Voorbereiden Sollicitatiegesprek? Vergeet de volgende dingen dan niet mee te nemen:

 • - Een pen
 • - Een agenda
 • - Vragen over de functie
 • - Je CV
 • - Eventueel als hier om gevraagd wordt je diploma's/certificaten

Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?

Een gemiddeld sollicitatiegesprek duurt ongeveer 45 minuten

Wat is belangrijk om te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Voor een recruiter is het belangrijk om jou zo goed mogelijk te leren kennen, probeer dus zo nauwkeurig mogelijk jezelf te beschrijven hoe jij bent op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het toelichten van de werkzaamheden die je bij je vorige baan had, hoe jij deze uitgevoerd hebt, tegen welke problemen je aanliep en hoe je deze opgelost hebt.

Voorbereiden sollicitatiegesprek?

Om je het beste voor te bereiden op een sollicitatiegesprek is het verstandig om na te denken over vragen die je kan stellen over het bedrijf, de werkzaamheden en de voorwaarden. Verder is het belangrijk dat je de vacature tekst en je CV/sollicitatiebrief kan dromen. Tot slot zorg ervoor dat je er verzorgt uit ziet, geen kauwgum in hebt en je telefoon alvast op stil hebt staan.

Moet je te vroeg aanwezig zijn voor een sollicitatiegesprek?

Té vroeg of te laat is nooit goed, zorg ervoor dat je 5 á 10 minuten te vroeg aanwezig bent. Plan bijvoorbeeld de reis zodat je 15 minuten van te voren aanwezig bent, zo kan er altijd nog iets tegen zitten of kan je voordat je naar binnen gaat nog even de vacature tekst of je sollicitatiebrief doorlezen.

Wat moet ik doen na een sollicitatiegesprek?

Na het sollicitatiegesprek is het verstandig om een bedankmailtje te sturen naar de persoon met wie je een gesprek hebt gehad, doe dit het liefst nog dezelfde dag. Verder is het afwachten totdat je een terugkoppeling krijgt, als de afgesproken datum is verlopen kan je bellen om aan te geven dat je graag wil weten wanneer je iets te horen krijgt.