Mechanisch monteur

Wat is een Mechanisch Monteur?

Een Mechanisch Monteur is iemand die zich binnen een bedrijf bezig gaat houden met het uitvoeren van onderhoud, reparaties en installaties aan van alles dat mechanisch is. Alles wat mechanisch is wordt gezien als iets dat kunstmatig beweegt. Binnen een bedrijf specialiseer je jezelf vaak in specifieke apparatuur of technieken. Je hebt een technische studie gevolgd en je dient te beschikken over diverse certificaten om het werk op een goede manier uit te kunnen voeren.

Openstaande vacatures

Werkzaamheden van een Mechanisch Monteur

Je gaat aan de slag vanuit een vaste standplaats, maar het kan per bedrijf verschillen of je ook op locatie werkzaamheden moet uitvoeren of niet. Binnen deze functie kunnen de werktijden erg verschillen. Je kunt te maken krijgen met ploegendiensten, met overwerken en met onregelmatige diensten. De Mechanisch Monteur krijgt vaak wanneer hij of zij naar een klant toe moet vervoer tot zijn/ haar beschikking, indien je beschikt over een rijbewijs (B).

Welke competenties heeft een Mechanisch Monteur?

Er een aantal competenties en vaardigheden nodig om de functie goed te kunnen uitvoeren. Hieronder staan een paar punten die bij deze functie horen:

  • - Expertise/vakkennis
  • - Probleemoplossend vermogen
  • - Flexibiliteit
  • - Orde, net- en veiligheid
  • - Zelfstandigheid
mechanisch monteur

Hoe word je Mechanisch Monteur?

Om in deze functie aan de slag te gaan zijn er verschillende mogelijkheden om een opleiding te volgen waarna je aan de slag kunt gaan binnen deze functie. De opleiding als Allround monteur wordt het vaakst gekozen voor het uitvoeren van dit beroep. Binnen deze opleiding kan je kiezen voor een BBL-variant of een BOL-variant. En daarbij geldt dat je via de BBL-variant in combinatie met werken en leren een hoop leert voordat je aan je eerste baan gaat beginnen.

 

Welke opleidingen zijn er?

Voorbeeld van een opleiding binnen dit vakgebied is:

  • - Allround Monteur

Binnen deze opleiding word je breed opgeleid om jezelf later nog te specificeren in een bepaald gebied. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond kun je meteen aan de slag binnen een bedrijf. Je bent totaal drie tot vier jaar bezig met deze opleidingen.

 

Wat is het salaris van een Mechanisch Monteur?

Het gemiddelde salaris voor deze functie ligt tussen de € 2.000, - en € 3.200, - bruto per maand. Bij het vaststellen van het salaris wordt gekeken naar leeftijd, kennis en ervaring, maar ook naar het opleidingsniveau en de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden.

Bron: Salaris indicatie

Vacatures

Ben je op zoek naar een baan in deze functie? Bekijk dan hier alle openstaande monteur vacatures bij Job Invest.

Veelgestelde vragen over deze functie

Heb je een diploma nodig om Mechanisch Monteur te werken?

Ja. als je wilt werken als Mechanisch Monteur is het van belang dat je een technische opleiding hebt afgerond. De meest voor de hand liggende opleiding is Allround Monteur.

Wat zijn je werktijden in deze functie?

De meeste vacatures voor deze functie hebben betrekking tot een fulltime dagdienst. Echter zijn er ook veel vacatures voor deze functie in productieomgevingen. Hierin zien we dat er vaak behoefte is aan monteurs in ploegendienst, aangezien de productie gewoon doorgaat na 5 uur.

Hoeveel uur werk je in de week?

De openstaande vacatures zijn voornamelijk voor fulltime functies. Dat betekent dus dat je 36 tot 40 uur gaat werken.

Waar werkt een Mechanisch Monteur?

Als Mechanisch Monteur kom je vaak in branches terecht zoals machinebouw of de automotive industrie.