Automonteur

 

Wat is een Operator?

Een Operator is iemand die zich bezighoud met machines en ook gespecialiseerd is in het omgaan met deze machines. Als Operator zijn er verschillende functies die je kunt gaan uitvoeren. Zo is er een Machineoperator, de persoon die verantwoordelijk is voor de machines. En dan heb je ook nog een Procesoperator en deze persoon is aansprakelijk voor het onder handen nemen van het hele productieproces. Er is dus ook nog verschil binnen de functie als Operator en dat betekent dat jij jezelf kunt specialiseren in een onderdeel wat jou het meeste aanspreekt.

Openstaande vacatures voor Operator

Werkzaamheden van een Operator

Werken als Operator betekent dat je veel verschillende taken uitvoert, de werkzaamheden kunnen per werkgever (enigszins) afwijken. Veel bedrijven zijn van gewone machines overgegaan op geautomatiseerde machines en daarom zal het werk van een Operator voornamelijk bestaan uit computerwerk. Dit computerwerk is nodig om de machines goed te kunnen aansturen en ze ook te laten werken. Je bent ook bezig met het uitvoeren van bepaalde defecten op machines. Deze defecten probeer je handmatig op te lossen via de computer of aan de machine zelf. Het beroep is dus een combinatie van software en handwerk wat allebei uitgevoerd wordt in de praktijk. Je controleert op bepaalde producten voldoen aan de kwaliteit en of er geen schade aan de materialen is. Je bent vaak verantwoordelijk voor het instellen van machines.

Competenties van een Operator

Als Operator zijn er een aantal competenties en vaardigheden nodig om de functie goed te kunnen uitvoeren. Hieronder staan een paar punten die bij deze functie horen:

  • - Technisch ingesteld
  • - Affiniteit hebben met zowel software als met gewone machines
  • - Kritisch zijn
  • - Groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben
  • - Rust bewaren
  • - Een echte teamplayer zijn
  • - Doorzettingsvermogen hebben
Automonteur werken

Hoe word je een Operator?

Om een Operator te worden is het van belang dat je genoeg kennis en ervaring hebt voor je aan de slag gaat in de praktijk. Het is ook mogelijk om diverse soorten opleidingen te volgen als je werkzaam bent, zodat jij jezelf blijft verbeteren. Je kan dus altijd jezelf specialiseren in een bepaald gebied, zodat je hierop vooruitloopt vergeleken met je collega’s.

Welke opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende opleidingen voor de functie Operator. Afhankelijk van de opleiding voor welke soort Operator functie je in aanmerking komt. Voorbeelden van opleidingen binnen dit vakgebied zijn:

  • - VAPRO-A tot en met -D
  • - Met VAPRO-A ben je bevoegd tot het bedienen van relatief eenvoudige machines.
  • - Met VAPRO-B, -C en -D kun je meer complexe machines met grotere risico’s bedienen

Voor het bedienen van meer complexe machines zijn echter vaak operators met jarenlange ervaring gewenst. Als je Machineoperator wilt worden dan zal VAPRO-A of -B goed zijn. Wil je Procesoperator worden, dan is het van belang om in het bezit zijn van VAPRO-C of -D.

Salaris Operator

Het salaris van een Operator kan erg verschillen. Het salaris is voornamelijk afhankelijk van de bepaalde functie die iemand heeft binnen het bedrijf. De baan als Procesoperator zal over het algemeen beter betaald worden dan de functie van Machineoperator. Het algemene startsalaris ligt rond de 2000 euro voor een Machineoperator. Het salaris van een Procesoperator ligt gemiddeld tussen de 2000 en 4000 euro per maand, dit salaris hangt af van kennis en ervaring.

Wanneer je als Machineoperator begint kun je doorgroeien tot Procesoperator. De taken zullen dan gaan veranderen, maar ook het salaris zal flink gaan stijgen. Er zijn dus doorgroeimogelijkheden om dit te bereiken. De functie als Procesoperator loont meer, omdat er meer kennis voor nodig is.

Bron: Salaris indicatie

Vacatures

Ben je geïnteresseerd om aan de slag te gaan als Operator? Dan hebben wij meer dan genoeg geschikte vacatures waar jij direct aan de slag kan. Bekijk nu de openstaande vacature(s)!

Veelgestelde vragen over deze functie

Heb je een diploma nodig om Operator te werken?

Ja. als je wilt werken als Operator is het van belang dat je een technische opleiding hebt afgerond. De opleidingen zijn VAPRO-A, VAPRO-B, VAPRO-C en VAPRO-D.

Wat zijn de werktijden in deze functie?

Dit hangt af van de werkgever. Veel van onze Operator functies zijn dagdiensten, maar er zijn ook heel wat openstaande vacatures voor een ploegendienst. Dat houdt in dat je werktijden dus verschillen. Bij sommige productie bedrijven gaat de productie 's nachts gewoon door. Daar zullen dan ook operators voor nodig zijn, om de gehele fabriek goed te laten functioneren.

Hoeveel uur werk je in deze functie?

Onze vacatures voor Operator zijn vrijwel allemaal fulltime functies. Een fulltime functie werkt 36 tot 40 uur in de week. Er zijn ook een aantal parttime functies, echter is de vraag het hoogst naar fulltimers.

Waar kun je werken in deze functie?

Als Operator ga je aan de slag bij bedrijven die produceren, ze zijn verantwoordelijk voor het verloop van het productieproces en kunnen dus bij alle soorten fabrieken terecht. CurTec is een van onze top werkgevers die altijd op zoek zijn naar bekwame operators.