Technische vacatures

Wat is een Vrachtwagenchauffeur?

Een Vrachtwagenchauffeur is de bestuurder van een vrachtwagen. Het rijbewijs C is vereist om de vrachtwagen te mogen besturen. Vaak wordt in vacatures rijbewijs CE genoemd. Omdat het rijbewijs E nodig is om met de combinatie van een trekker en een trailer te mogen rijden.

Om een vrachtwagen te mogen rijden met een gewicht hoger dan 7500 kg is een chauffeursdiploma vereist. Tegenwoordig zullen vrachtwagenchauffeurs alleen op examen mogen wanneer zij in bezit zijn van een chauffeursdiploma, ofwel Code 95.

Als vrachtwagenchauffeur kom je vaak te werken bij logistieke bedrijven, groothandels of bijvoorbeeld in de keukenbranche bij DMG.

Vacatures voor Chauffeur

Werkzaamheden van een Vrachtwagenchauffeur

De vrachtwagenchauffeur is verantwoordelijk voor het vervoeren van goederen op een veilige, maar ook efficiënte manier. In deze logistieke functie is het van belang goed te plannen, de chauffeur moet namelijk rekening houden met de rijtijden, maar ook met de rusttijden. Een beroepschauffeur moet ook een bepaalde tijd rust hebben in verband met de veiligheid van de chauffeur en anderen. Zo mag er bijvoorbeeld niet langer gereden worden dan 4,5 uur aan een stuk door. Na de 4,5 uur is een pauze van 45 minuten verplicht. Het kan in dit werk ook voorkomen dat een route aangepast wordt om in te spelen op bijvoorbeeld wegwerkzaamheden.

Kortom heeft een Vrachtwagenchauffeur werkzaamheden zoals:

 • - Goederen vervoeren
 • - Laden en lossen van goederen
 • - Plannen van de route
 • - Technische controle uitvoeren van de vrachtwagen
 • - Bijhouden van alle administratie
 • - Het controleren van de lading en veilig vastzetten
 • - Rapporteren van vertragingen en schade
Vrachtwagenchauffeur Werkzaamheden

Competenties van een Vrachtwagenchauffeur

Er zijn een aantal competenties en vaardigheden nodig om deze functie goed te kunnen uitvoeren. Hieronder staan een paar punten die bij deze functie horen:

 • - Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • - Goede communicatieve vaardigheden
 • - Technisch inzicht
 • - Stressbestendigheid
 • - Plannen, organiseren en waakzaamheid
 • - Professionele houding

Opleidingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om als Vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan. Er kan een Mbo-opleiding gevolgd worden die ongeveer twee tot drie jaar duurt. Maar een zelfstandige opleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Om Vrachtwagenchauffeur te worden moet je natuurlijk ook een passend rijbewijs halen.

Welke opleidingen zijn er?

Hieronder een greep uit het aanbod voor opleidingen van Vrachtwagenchauffeur:

 • - BBL-chauffeur wegvervoer
 • - BBL-chauffeur goederenvervoer

Ook kan je verschillende cursussen volgen om dit beroep te kunnen uitvoeren en/ of beter te worden in je vak.

Salaris Vrachtwagenchauffeur

Het salaris verschilt natuurlijk per werkgever. Ook zijn er nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de hoogte van het salaris. Denk hier bijvoorbeeld aan toeslagen voor weekenden of avonden.

Bron: Salaris indicatie

Vacatures Vrachtwagenchauffeur

Ben je op zoek naar een baan in dit vakgebied? Bekijk dan hier alle openstaande Vrachtwagenchauffeur bij Job Invest.

 

Vrachtwagenchauffeur Competenties

Veelgestelde vragen

Heb je een diploma nodig om te beginnen?

Ja, om Vrachtwagenchauffeur te worden, moet je de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer of Goederenvervoer volgen. Deze opleiding duurt twee jaar en is op mbo-niveau 2.

Wat zijn de werktijden in deze functie?

Dit hangt af van de werkgever, voornamelijk zullen er in dit beroep dag- en nachtdiensten voorkomen. Een Beroepschauffeur heeft tijdens de werkdag verplichte rust momenten. Zo mag er bijvoorbeeld niet langer gereden worden dan 4,5 uur aan een stuk door. Na de 4,5 uur is een pauze van 45 minuten verplicht.

Hoeveel uur werk je in deze functie?

Onze vacatures voor Vrachtwagenchauffeur zijn vrijwel allemaal fulltime functies. Dat betekent dus dat je 36 tot 40 uur in de week werkt. Ook hier geldt dat bij alle vacatures staat aangegeven om hoeveel uur de functie gaat.

Waar kan je aan het werk?

Als Vrachtwagenchauffeur kom je vaak te werken bij logistieke bedrijven, groothandels of bijvoorbeeld in de keukenbranche bij DMG.

Direct contact?

Wil je meteen een recruiter spreken om vacatures te bespreken of direct te solliciteren? Bel dan gauw een van onze recruiters van de technische afdeling.