Wat is een curriculum vitae?

Een curriculum vitae (CV) is een overzicht van iemand zijn levensloop. Dit heeft vooral betrekking tot opleidingen, werkervaring, cursussen, vrijwilligerswerk en vaardigheden die relevant zijn om een bepaalde baan uit te oefenen. Het is gebruikelijk om bij een sollicitatie ook het CV mee te sturen. Zo kan de sollicitant bewijzen dat hij/zij geschikt is voor de functie.

Wil je tips voor een goed CV en voorbereiding voor de sollicitatie? Lees de blog: Eerste hulp bij solliciteren.

Heb je geen cv en vind je het lastig om een begin te maken? Geen probleem en daar kunnen wij jou een handje bij helpen! Wij hebben namelijk cv templates gemaakt zodat jij het cv gemakkelijk kan aanpassen aan jouw situatie. Vervolgens kun je het cv delen via de pagina. Dan gaan wij voor jou op zoek naar de juiste baan! Maar download eerst jouw cv template!

 

Wat moet erin een CV?

Op een CV komen een aantal onderdelen terug, zoals: jouw gegevens, een stukje over over jezelf, werkervaring en andere relevante ervaringen die voor werkgever of recruiter interessant zijn. Daarnaast zijn diploma’s en vaardigheden ook belangrijk om te vermelden op je CV.

 

Contactgegevens

Contactgegevens zijn natuurlijk belangrijk om jouw te bellen of jouw te mailen wanneer de recruiter of werkgever op jouw sollicitatie wilt reageren. Maar je kunt hierbij ook denken aan een website die je gemaakt hebt als portfolio. Misschien heb je wel een podcast of een super creatief Instagram account. Ook de linkjes naar deze relevante onderdelen kun je hier al plaatsen om dat verschil te maken.

Daarnaast zijn de gebruikelijk gegevens een must

 • – Voor- en achternaam
 • – Adres
 • – Telefoonnummer
 • – E-mailadres (probeer het hier wel professioneel te houden)
 • – Geboortedatum

 

Over mij

In dit onderdeel van het curriculum vitae beschrijf jij jezelf om de werkgever en/of recruiter een goed beeld van jou te geven. Probeer hier te vertellen hoe je werkt, samen of liever alleen? Ben je structureel of juist flexibel? Dit zijn eigenschappen die interessant zijn voor je nieuwe werkgever. Vertel kort wat je hiervoor of momenteel doet en wat je eventuele ambities zijn.

 

Werkervaring

Dit is het meest interessante gedeelte voor de werkgever en recruiter. Hier kunnen zij zien wat jij hebt gedaan en waar je dus kennis en kunde van hebt. Zet hier wel de banen neer waar je voor langere tijd hebt gewerkt. Hier hoef je dus niet te vertellen dat je twee maanden als vakkenvuller hebt gewerkt of in de afwas. Heb je echter een langere tijd ergens gewerkt dan is het goed om dit te vermelden. Dit kan loyaliteit uitstralen en is natuurlijk zeer interessant voor veel werkgevers.

Het belangrijkste zijn de banen die relevant zijn voor je nieuwe werkgever. Dus waar je werkervaring hebt opgedaan die ook toepasbaar is bij je potentiële nieuwe baan. Vertel bij de relevante banen uitgebreider wat je werkzaamheden en verantwoordelijkheden waren. Op de manier zien de werkgever en recruiter dat jij geschikt bent voor de baan en zullen ze je eerder uitnodigen voor een gesprek. Probeer echter te ingewikkelde vaktermen te vermijden. Zeker wanneer je een CV stuurt naar een recruiter kan het vaak zo zijn dat deze niet zoveel kennis heeft over het vak als jij dat hebt. Solliciteer je direct bij een bedrijf dan mag je natuurlijk meer vaktermen gebruiken aangezien ze hier ook meer kennis hebben van het vakgebied.

Mocht je veel gaten in je CV hebben als je de bijbaantjes niet uitlicht. Dan kun je het curriculum vitae opsplitsen. Zo heb je een stuk met relevante werkervaring en een gedeelte met overige werkervaring.

Weinig tot geen werkervaring

Mocht het zo zijn dat je weinig tot geen werkervaring hebt. Kun je natuurlijk kijken naar projecten die je hebt uitgevoerd voor je school of studie. Daarnaast zijn stages ook interessant deze zijn immers bedoeld om jou klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Ook vrijwilligerswerk is interessant om te vermelden, vertel welke eigenschappen je hier hebt ontwikkeld en wat je daarvoor moest doen.

 

Opleidingen

Opleidingen en diploma’s zijn natuurlijk van groot belang. Je hebt niet voor niets al die jaren op school gezeten. Je wilt natuurlijk laten zien wat je geleerd hebt. Vermeld dus in welke periode jij bezig was met je studie en vermeld daar ook bij of je het diploma hebt behaald. Ook is het interessant om andere studieactiviteiten te vermelden. Heb je bijvoorbeeld in de studentenraad gezeten? Of heb je een gaaf project gerealiseerd met je studie. Laat dit allemaal weten en vertel er kort over.

 

Cursussen, vaardigheden en talenkennis

Heb je een cursus gedaan, andere vaardigheden geleerd of zelfs een andere taal? Vermeld dit dan en vertel ook welk niveau je hierin hebt. Zo weet de recruiter of werkgever wat jouw pluspunten zijn. Op deze manier kan jij je ook onderscheiden van de rest.

Als jij bijvoorbeeld erg ervaren bent met bepaalde systemen kan dit enorm in je voordeel spelen. Denk aan Word of Excel maar ook aan ERP-systemen of CRM. Ook als jij ervaring hebt met bepaalde manieren van werken zoals Lean manufacturing of Scrum, is het goed om dit te vermelden.

 

Controleer je CV

Laat iemand anders altijd je CV checken op deze manier voorkom je foutjes waar jij zelf per ongeluk overheen hebt gekeken. Het is ook goed om deze checklist even na te lopen.

 • – Maak je curriculum vitae niet te lang. Twee kantjes is meer dan genoeg.
 • – Bewaar je gemaakte CV zodat je niet steeds opnieuw hoeft te beginnen, maar dat je gemakkelijk kan uitbreiden.
 • – Zorg dat je CV kopjes heeft en overzichtelijk is en dus goed leesbaar.
 • – Zet je naam bovenaan het CV, op de manier kan de ontvanger het CV ook snel weer terug vinden.
 • – Gebruik NIET een e-mailadres wat je groep acht hebt gemaakt, maar kies een professioneel e-mailadres.
 • – Klopt alles? Dan is het slim om je curriculum vitae op te slaan als PDF-bestand. Op deze manier kan niets meer veranderen.

Wil jij niet helemaal opnieuw beginnen met een CV? Wij hebben een CV-template gemaakt die je goed kan gebruiken als basis. Ook is dit een perfect CV voorbeeld. Op deze manier zie je hoe werkzaamheden zijn beschreven en geeft jouw weer mooie input. Nu weet je wat een curriculum vitae is en hoe deze eruit ziet. Je hebt nu alle handvaten om zelf een perfect cv te maken en die droombaan te bemachtigen.