Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn afspraken betreft het werk die worden gemaakt tussen werkgever en werknemer. De voorwaarden worden grotendeels bepaald door de functiewaardering. Een werknemer krijgt zoveel als hij en de werkgever denken dat hij waard is. Maar deze waardering kan van beide kanten natuurlijk verschillend zijn en zullen ze tijdens de sollicitatieprocedure moeten onderhandelen en tot een compromis komen. De arbeidsvoorwaarden zijn onder te verdelen in primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

– Secundaire arbeidsvoorwaarden


Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Als eerste hebben de primaire voorwaarden voornamelijk te maken met geld en daaronder vallen dus de volgende onderwerpen:

  1. Salaris
  2. Vakantiedagen
  3. Vergoedingen
  4. Pensioenrechten
  5. Uren
  6. Winstuitkeringen

 

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Als tweede richten de secundaire voorwaarden zich op de voordelen van de baan. Denk hierbij aan:

  1. Opleidingsfaciliteiten
  2. Verlofregeling
  3. Auto van de zaak
  4. Collectieve ziektekostenverzekering

Deze afspraken zijn vaak een onderscheidende factor waarmee werkgevers de functies aantrekkelijker maken en op deze manier concurreren ze met andere werkgevers.

In sommige branches geldt een CAO waarmee regels aan de voorwaarden binden waar de werkgevers zich aan moeten houden. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je als werknemer nog aanvullende afspraken mag maken met de werkgever.

Verbeteren van de voorwaarden

Als resultaat kan een werknemer na een tijdje recht hebben op een hogere beloning. Deze verhoging op de beloningen voor de werkzaamheden die de werknemer uitvoert, worden meestal besproken tijdens een evaluatiegesprek. Maar dan is het wel belangrijk om te beargumenteren waarom jij als werknemer deze verbeteringen verdient. Ook de werkgever moet het hier natuurlijk wel mee eens zijn en voorkom frustraties bij beide partijen.

Gelijk contact via WhatsApp

Via WhatsApp kunnen we je helpen bij het vinden van passende vacatures. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.